понеділок, 26 квітня 2010 р.

Mondo Rescue - робимо резервну копію нашого сервера

Чи доводилось вам після апаратного чи програмного збоїв відновлювати файлову систему сервера? Тоді ця стаття для вас ;)

Mondo Rescue - це відкрите (GPL) рішення для аварійного відновлення (disaster recovery), іншими словами - засіб для створення резервних копій, з яких потім можна буде відновити систему. Mondo підтримує Linux на платформах i386, x86_64 та ia64, а також FreeBSD (i386). Окрім вихідних кодів, рішення розповсюджується і як готові пакети для багатьох дистрибутивів (RedHat, RHEL, SuSE, SLES, Mandriva, Debian, Gentoo).

Створення резервних копій можливе на магнітну стрічку, CD та DVD-носії, іншу файлову систему (зокрема віддалену), USB-накопичувачі, тощо*

*робіть бекапи лише на перевірені носії, бо можливість бекапу не означає можливості відновлення :(
Мені ніколи не доводилось збирати Mondo Rescue із вихідних кодів, завжди було достатньо завантажити готові пакунки із сайту проекту. Для деяких дистрибутивів утиліта є у репозитаріях, тому ставити її досить просто:
Для Mandriva/Mandrake:
$ urpmi mondo

Для Debian/Ubuntu:
$ sudo apt-get install mondo
Для більшості rpm-базованих дистрибутивів встановлення стандартне: rpm -ivh *.rpm для самого Mondo та залежностей. Сам я ставив Mondo Rescue саме таким способом на SLES.

Після встановлення залежностей і самого Mondo Rescue, запустити його можна за допомогою команди:
$ mondoarchive <-option1> <-option2> ... <-optionN>
Параметри можна опустити, тоді запуститься псевдографічне меню, яке у дуже зручній формі проведе вас по створенню резервної копії вашої системи (включаючи розбивку диску на розділи, завантажувач). Нічого складного у цьому немає, усе дуже наглядно і зрозуміло, я ж хочу зупинитись на декількох моментах:
  • намагайтесь робити CD копії, замість DVD. У випадку резервної копії на DVD, якщо розмір образа перевищить 2ГБ, відновитись із такого образа не вдасться; уже давно усе працює добре;
  • при створненні резервної копії на tape drive окрім стрічки, ви отримаєте ISO-образ, запишіть його на CD і зберігайте разом із стрічкою;
  • рекомендую робити резервні копії за допомогою Mondo Rescue після кожної серйозної зміни на сервері, а поточні зміни (SQL-базу, поточні файли, тощо) - резервувати за допомогою crontab на віддалений сервер по NFS чи SCP, у такому випадку легко відновити ФС і основний софт за допомогою Mondo, а після цього базу/дані з останнього бекапу.
При використанні tape drive Mondo Rescue створює (за допомогою Mindi*) завантажувальний CD-диск (чи точніше ISO-образ), оскільки далеко не кожна машина уміє завантажуватись із стрічки (tape drive). Проте цей образ містить і список файлів, тому записуйте CD після кожного створення бекапу - "старий" ISO-файл вам може не підійти, і ви не зможете відновити систему у критичній ситуації.
*Mindi - засіб створення дистрибутивів на базі вашого ядра, це одна з частин проекту Mondo Rescue. Завдяки тому, що завантажувальний диск, створений Mindi, містить ваше актуальне ядро (kernel) із модулями, завантаження на специфічному залізі (наприклад із RAID-контроллером) буде успішним

Успішного відновлення. Пам'ятайте! За збої під час відновлення, викликані виконанням чи невиконанням викладених вище порад, я відповідальності не несу, як і розробники Mondo Rescue.

Немає коментарів:

Дописати коментар